I když je to pravé letošní léto už nenávratně za námi, babí léto dává tušit, že sezóna zmrzlin a ledových nápojů ještě neskončila. Co se navíc letos naučíte, můžete využít v praxi příští rok. A být v předstihu před ostatními hned, jakmile se vzduch vyšplhá do letních teplot, je bezesporu obrovská výhoda - vyzkoušejte proto přípravu zmrzlinových nápojů.
I když je to pravé letošní léto už nenávratně za námi, babí léto dává tušit, že sezóna zmrzlin a ledových nápojů ještě neskončila. Co se navíc letos naučíte, můžete využít v praxi příští rok. A být v předstihu před ostatními hned, jakmile se vzduch vyšplhá do letních teplot, je bezesporu obrovská výhoda - vyzkoušejte proto přípravu zmrzlinových nápojů.
Milkshake - americká klasika
Tento snad nejznámější zmrzlinový koktejl se poprvé objevil v Americe na přelomu 19. a 20. století a původně se vůbec nejednalo o tak nevinnou ledovou pochoutku, jak jej známe dnes. Původní “milkshake” neobsahoval vůbec zmrzlinu, ale zato se mohl pochlubit pořádnou porcí whisky, vajec a smetany. Už o pár let později alkoholickou verzi nahradilo našlehané plnotučné mléko, vanilková zmrzlina a jahodový, čokoládový nebo vanilkový sirup. Vznikl tak zřejmě nejoblíbenější zmrzlinový nápoj prodávaný po celém světě.
Pokud chcete váš shake povýšit nad ostatní, použijte namísto sirupu přímo ovocnou zmrzlinu a (nebo) čerstvé ovoce. Kromě jahod zkuste také maliny, banány nebo jakékoliv další ovoce, které neobsahuje velké množství vody. Na závěr ozdobte domácí šlehačkou, barevným posypem a koktejlovou třešní.
Zmrzlina pro dospělé
Milkshake sice záhy svůj původní říz ztratil, ale alkohol se zmrzlinou se pároval i nadále, a to ve formě nejrůznějších alkoholických koktejlů. Tradiční receptury prakticky neexistují, takže se nebojte popustit uzdu fantazii. Dejte pozor na zcela nevhodné výrazné destiláty jako gin, vodka nebo tequila. Naopak ideální ke zmrzlině jsou smetanové likéry, whisky nebo rum. Mějte také na paměti, že méně je více a držte se vanilkové případně čokoládové zmrzliny a namísto ovocných džusů sáhněte raději po mléku.
Pokud si nejste jistí, přípravu vám usnadní koktejlové automaty, za jejichž pomoci zvládnete v krátkém čase namíchat a naservírovat i ty nejsložitější receptury.
Zmrzlina s dávkou kofeinu
I přes oblibu mléčných a alkoholických zmrzlinových koktejlů, drží stále mezi zákazníky prvenství ledová káva. Aby ta vaše patřila mezi nejlepší, je třeba povýšit obyčejné vaření kávy na umění. Nepoužívejte kupovanou hotovou zmrzlinu nebo tu ze sušených směsí, ale namíchejte si vlastní zmrzlinu s alespoň 60 % smetany a kvalitními přísadami. Základem jsou také vychlazené sklenice a dobře připravená káva. Nejchutnějším způsobem je připravit klasický shot na profesionálním kávovaru a nechat ho vychladit - do ledové kávy se tak promítnou vysoké chuťové kvality klasického espressa. Na takto připravenou kávu se budou hosti rádi vracet a vy necháte konkurenci daleko za sebou.