Uvažujete o prodeji točené zmrzliny? Mít stánek na rohu ulice s tak dokonalou zmrzlinou, o které si budou povídat i v sousedním kraji, je snem každého podnikatele. Než však vytočíme svůj první zmrzlinový kornout, je potřeba zařídit pár formálních věcí.
Co je potřeba zařídit
Ke startu podnikání v prodeji točené zmrzliny stačí zdánlivě jen 3 věci:
- Živnostenské oprávnění – hostinská činnost nebo cukrářství a pekařství
- Oznámení o zahájení činnosti provozovny na podatelně příslušné KHS (Krajská hygienická stanice)
- Zdravotní průkaz (má neomezenou platnost, dle zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů)
Prodej točené zmrzliny je podmíněn vlastnictvím jedné ze živností řemeslných, na které se vztahuje podmínka vyučení v oboru. Nezoufejme však, výuční list mít nemusíme, stačí si pro svoji činnost sehnat odpovědného zástupce.
Zmrzlina na kolech je trendem zejména v zahraničí, ale postupně přichází i do Čech. Nezapomínejte však na hygienické předpisy.
Požadavky na hygienu
Než přistoupíme k oznámení činnosti na KHS, uzpůsobíme prostředí své prodejny podle základních hygienických požadavků. Nároky se liší podle typu stavby, jiná pravidla platí pro cukrárnu a jiná zase pro stánek u parkoviště.
Pevná stavba
- tekoucí pitná teplá (min. +45°C) a studená pitná voda
- umyvadlo s pákovou baterií na mytí rukou s hygienickým vybavením (tekuté mýdlo baktericidní, neparfémované; papírové utěrky)
- dřez s pákovou baterií a pracovní plochou
- pracovní deska – čistitelný a dezinfikovatelný povrch (hladký, omyvatelný netoxický materiál, nemusí být nerez)
- obložení kolem pracovní plochy – kachličky, omyvatelná tapeta nebo omyvatelný nátěr (potravinářská barva)
- podlahy – omyvatelné, čistitelné a dezinfikovatelné
- světlo – dostatečné osvětlení pracovních ploch a bezpečnostní kryty na světlech
- elektrická přípojka – dle typu stroje (liší se na stroje na točenou zmrzlinu a na výrobníky zmrzliny)
- větrání – dostatečné odvětrání prostor
- lednice – k uchovávání připravené tekuté zmrzlinové směsi, lednice musí být vybavena teploměrem
- koš na odpad
Zázemí pro zaměstnance u pevné stavby
Šatna – šatní uzamykatelná skříň na oddělené skladování civilního a pracovního oděvu (1 dělená skříň = 1 osoba). Šatna musí být osvětlená a větratelná.
Personální WC – záchod, předsíňka s umyvadlem s pákovou baterií, tekutým mýdlem a papírovými utěrkami. Odvětrání obou místností, omyvatelné stěny a podlahy a vhodné osvětlení.
Úklidová místnost – výlevka, teplá a studená pitné voda, omyvatelná do výše 1,50m (kachličky, potrav. nátěr, omyvatelná tapeta), protiskluzová podlaha, odvětraná a osvětlená místnost, police na čistící prostředky. Úklidový kbelík s mopem zvlášť na WC, zvlášť na provozovnu.
Stánek
Pro stánkový prodej točené zmrzliny platí stejné hygienické předpisy stejně jako pro prodej v pevné stavbě, avšak s těmito úpravami:
- pitná voda z veřejného vodovodu nebo použití balené pitné vody. Ohřev pitné vody na teplotu min. +45°C
- odpady – likvidace tekutého odpadu – zajištění odvodu odpadní vody do kanalizace nebo do odpadní nádoby mimo stánek. Odpadní nádoba se musí denně sanitovat.
Zázemí pro zaměstnance ve stánkovém prodeji
Nároky na zázemí ve stánkovém prodeji nejsou tak vysoké jako u pevné stavby, je potřeba zajistit:
- šatní skříňku (odděleně civil a pracovní oděv)
- úklidové prostředky např. ve skříňce pod dřezem (odvětraná)
- WC v dosahu 120m (vyčleněné pro potravináře)
Manipulace s kornouty
Kornouty na točenou zmrzlinu ukládáme do zásobníků. Při točení zmrzliny a jejím výdeji zákazníkovi je nutné používat ochranné prostředky (rukavice, igelitové sáčky, gumové nástavce nebo papírové ubrousky) a odkládací stojánky na vytočenou zmrzlinu.
Legislativa
1) Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin – příloha II
2) Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění vyhl. č. 602/2006 Sb.
3) Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci, ve znění pozdějších předpisů
Zpracování systému kritických bodů (HACCP) je nezbytným předpokladem pro dodržení požadavků Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin.
Vybavení cukrárny od A do Z
Řešíte vybavení cukrárny nebo kavárny? Za dlouhá léta v oboru jsme nasbírali mnoho zkušeností, díky kterým vám pomůžeme se zařízením nového provozu od prvního nápadu až po úspěšně rozjetý podnik. Neváhejte nás kontaktovat.