S prvními letními paprsky se mezi lidmi probouzí chuť osvěžit se lahodnou mraženou pochoutkou tisíce příchutí. Jaká zmrzlina si ale mezi zákazníky drží prvenství? A jaké jsou výhody a nevýhody točené a kopečkové zmrzliny? Na tyto otázky jsme se zaměřili v našem článku, který shrnuje základní fakta o výrobě kopečkové a točené zmrzliny.
S prvními letními paprsky se mezi lidmi probouzí chuť osvěžit se lahodnou mraženou pochoutkou tisíce příchutí. Jaká zmrzlina si ale mezi zákazníky drží prvenství? A jaké jsou výhody a nevýhody točené a kopečkové zmrzliny? Na tyto otázky jsme se zaměřili v našem článku, který shrnuje základní fakta o výrobě kopečkové a točené zmrzliny.
Více příchutí nebo větší porce?
Internetoví diskutéři mají jasno, točená zmrzlina poráží kopečkovou na celé čáře (v ČR má točená zmrzlina asi 80% podíl na trhu). Důvodem je především poměr ceny a objemu. Zatímco porce točené zmrzliny je velká zhruba 120 ml, průměrný kopeček zmrzliny má pouhých 30 ml. Točená zmrzlina také zpravidla nestojí tolik, kolik obvykle utratíte za čtyři standardní kopečky.
Výhodou dražší kopečkové zmrzliny je ovšem možnost vyrobit téměř jakoukoliv příchuť a to včetně druhů s kousky čokolády, ovoce nebo ořechů, což je u točené zmrzliny nemožné. Na trhu se dnes dokonce objevují i kuriozity jako je zmrzlina vinná, kaktusová nebo česneková a tuňáková. O netradičních příchutích zmrzliny, jsme psali v jiném článku, pokud vás tato tématika zajímá, článek najdete zde.
Víte co jíte?
Točená zmrzlina se ve většině případů připravuje ze sušených směsí, které stačí pouze smíchat s vodou a pak s nimi plnit sterilně připravené stroje na výrobu točené zmrzliny. Kvalitní stroje na točenou zmrzlinu jsou opatřeny speciálními nášlehovými čerpadly, které zmrzlinu nadýchají a vytvoří její dokonale sametovou chuť. U točené zmrzliny mají zákazníci také jistotu, že je vždy čerstvě vyrobená, protože se nemrazí celá najednou, ale vždy pouze v množství potřebném pro odběr.
Kopečková zmrzlina se nejprve musí uvařit a to ideálně z čerstvé smetany a ovoce. Většina tuzemských zmrzlin se ale bohužel vaří z mléka, vody, cukru a rostlinných tuků, aby byl zisk co nejvyšší a cena za kopeček relativně nízká. Obě vzniklé hmoty musí následně projít pasterizací a homogenizací a poté se již jen míchají, chladí a nakonec zmrazí. Moderní stroje na kopečkovou zmrzlinu zvládnou celý proces přípravy, navíc umožňují kromě kopečkové zmrzliny také výrobu sorbett.
Náš tip: fresh zmrzlina
V posledních letech je mezi zákazníky silný důraz na kvalitu a čerstvost surovin. Právě na tento trend reagují výrobníky fresh zmrzliny, které vyrábí přímo před očima zákazníků.
Víc než jen zmrzlina
Nespornou výhodou strojů na točenou zmrzlinu je jejich malý rozměr a také schopnost vyrábět populární mražený jogurt. Pro majitele cukráren nebo kaváren nabízí kopečková zmrzlina mnohem větší využití. Zatímco točená zmrzlina je záležitostí vyloženě sezónní, kopečkovou můžete servírovat prakticky po celý rok například do palačinek s horkým ovocem, do alkoholických i nealkoholických koktejlů nebo v tolik populární formě ledové kávy či frappé.
Záleží tedy jen na vás, čemu se rozhodnete dát přednost. Nikdy ale nezapomínejte, že jedině kvalitní technika a čerstvé suroviny z vás udělají oblíbeného a prosperujícího cukráře.