Všichni už známe klasický krémový italský dezert s příjemnou chutí kávy a mandlového likéru v podobě tiramisu. Jistě, je velmi chutný, ale existuje i spousta dalších způsobů, jak si dopřát výtečnou chuť pražených kávových zrn i v dezertu.
Patříte k milovníkům kávy, kteří by k odpolednímu šálku přivítali něco k zakousnutí? Proč nevyzkoušet báječnou hořkou chuť i ve formě dezertu?
Fantazii se meze nekladou
Všichni už známe klasický krémový italský dezert s příjemnou chutí kávy a mandlového likéru v podobě tiramisu. Jistě, je velmi chutný, ale existuje i spousta dalších způsobů, jak si dopřát výtečnou chuť pražených kávových zrn i v dezertu. Můžeme vybírat z různých druhů, jako jsou bábovky, klasické buchty na plech, dorty či rolády, nebo můžeme popustit uzdu fantazii a zkusit například lehké kávové pěny či experimentovat s dnes již velmi populárními muffiny, cupcaky či makronkami.
Kávové dezerty lze podávat k jakékoliv příležitosti (Autor: Farrukh, cc-by)
Spojení kávy a čokolády
Většina dezertů spojuje chuť kávy a čokolády, mají toho totiž spoustu společného. Od pěstování až po chuť, která je pro mnoho lidí příjemně návyková. Po čokoládě a kakau získá dezert krásnou tmavou barvu a navíc zvýrazní chuť kávy. Nejlepšího kontrastu chutí dosáhnete s vanilkovou zmrzlinou. Zmírní sladkost čokolády, podtrhne hořkou chuť získanou po kávových zrnech a barevná kombinace lahodí i oku. Avšak ke všem zákuskům se nemusí hodit zmrzlina, v takovém případě je vhodné ozdobit dezert čerstvým ovocem.
Tip: profesionálové využívají pro výrobu čokolády tyto stroje a příslušenství:
Čokoládovo-kávový lávový dort
Předehřejte troubu na 200°C a vymažte a vysypte 6 formiček. V míse ve vodní lázni rozpusťte 150 gramů másla a 250g hořké čokolády s alespoň 70 % kakaa. Poté do směsi přidejte 175 gramů hladké mouky a asi 200 gramů cukru moučky, záleží na sladkosti čokolády. Do směsi vmíchejte 3 vejce a 3 žloutky spolu se lžičkou vanilkového extraktu a dvěma lžičkami kávového likéru. Místo kávového likéru lze použít i lžičku instantní kávy. Pokud nemáte výraznou kávu, můžete přidat lžičku navíc. Vše řádně smíchejte a rozdělte do připravených formiček. Pečte 10-13 minut nebo dokud nebudou okraje pevné a prostředek měkký. Pomocí nože vyklopte dezert z formičky přímo na talíř a servírujte ještě teplé nejlépe s vanilkovou zmrzlinou, jahody či malinami.
TIP: Mrkněte na oblíbené temperovače čokolády SELMI