A je to tu opět, jako každý rok - léto nenávratně skončilo a společně s rtutí v teploměru klesá také poptávka po zmrzlině. Chladné dny ale přímo lákají k velkému kouřícímu hrnku až po okraj naplněnému kávou, nebo ještě lépe horkou čokoládou. Co ji ale letos trošku ozvláštnit?
Klasika je věčná, ale...
Hořká, mléčná, bílá, oříšková, kávová a tak dál a tak dál. Všechno už tu bylo a všechno už jistě znáte. Říká se, že v jednoduchosti je krása, ale pokud hostům dáte vybrat, dáváte jim také pocit důležitosti, výjimečnosti a luxusu. Prostá možnost doplnit šálek horké čokolády o sněhobílý kopec pořádně husté šlehačky, která neztrácí svůj tvar nebo o pár kousků čerstvého ovoce dělá z obyčejné horké čokolády hříšný zákusek na zahřátí. Pokud navíc svůj “čokoládový lístek” doplníte o pár netradičních příchutí, máte prakticky vyhráno.
TIP: temperovače čokolády
Moudrost povolaných
Jestli byl někdo opravdovými znalci čokolády, pak bezesporu Mexičané a staří Aztékové. Kakaové boby kombinovali s kořením, aby tlumili jejich hořkou chuť.
Horká čokoláda v mexickém nebo aztéckém stylu v sobě obsahuje spoustu zdánlivě nesourodých ingrediencí, které dohromady tvoří skutečnou harmonii chutí. K její přípravě budete potřebovat kromě samotné čokolády také lžičku mleté skořice, lžíci instantní kávy, špetku soli, špetku chili a dřeň z vanilkového lusku. Všechno koření kromě chili a kávy nejprve nasucho opražte na pánvi a poté společně s kávou přidejte do výrobníku na horkou čokoládu. Nechte chvíli společně promíchat a stáčejte do připravených šálků. Servírujte ozdobené kopečkem vanilkové zmrzliny a posypané mletým chili.
Sůl nad zlato
Možná si říkáte, že sůl a čokoláda není zrovna to správné ořechové. Pravdou ale je, že tato kombinace dokáže být skutečně lahodná. Jemně slaná chuť se báječně snoubí s hořkostí čokolády s vysokým obsahem kakaa. Do připravené kvalitní hořké čokolády sice stačí přidat pouze špetku mořské soli, ještě lepší nápad je ale doplnit takto připravený horký nápoj o panáka irského smetanového likéru navíc.
Inspirovat se můžete také ve Velké Británii a vylepšit horkou čokoládu o slaný karamel - kromě slané chuti tak do čokolády dostanete také ještě velmi specifickou sladkost karamelu.