Hledáte inspiraci, jak rozšířit svůj sortiment produktů a výrobků v cukrárně? Přemýšlíte nad rozvojem cukrárny a inovacemi v podobě nových cukrářských strojů a technologií? Přečtěte si další díl našeho článku o „cukrářské sezóně, která nikdy nekončí". Dozvíte se mimo jiné, že domácí cukroví je stále oblíbené, a že muži jsou mnohdy mlsnější než ženy.
Pokud vám unikly některé informace nebo zajímavosti, najdete je v prvním a druhém díle tohoto článku.
Domácí cukroví vítězí nejen u cukrářů
Nebojte se vsadit na domácí zákusky vyrobené z kvalitních surovin! Cukrařina, stejně jako jiné obory spojené s gastronomií, se neustále rozvíjí a jde kupředu. Procesy výroby se optimalizují a hledají se vhodné a nové cesty, jak zkrátit a zefektivnit dílčí procesy a postupy.
Do světa cukráren se proto postupně dostávají polotovary, které nahrazují kvalitní suroviny a zákuskům nebo zmrzlině v některých případech neprospívají.
Jak říká cukrářský mistr Josef Řezníček: „Dnes v podstatě existují polotovary a zlepšující přípravky takřka na vše. U mě však mají mnohé z těchto produktů zavřené dveře. Nic co si sám nevyzkouším a nezjistím, že je kvalitní, to nepoužívám. Využívám především kvalitní máslo a klasickou, tradičně připravenou šlehačku nebo polotovary od prověřených dodavatelů, které mám odzkoušené a vím, že jsou dobré a skutečně prvotřídní. Příprava a výroba zákusků je sice pracnější, ale vše je vynahrazeno vynikající chutí. Pokud se někdo chce vydat cestou úspěchu a se svou cukrárnou prosperovat, po nějaké době dojde k závěru, že cesta vede přes opravdu vysoce kvalitní suroviny a polotovary, vhodnou prezentaci produktů a propracovaný marketingový plán. Se zákusky z levných nekvalitních surovin, polotovarů a zlepšovadel ještě nikdo díru do světa neudělal."
Česká cukrařina má, dle mnoha odborníků na tuto problematiku, vysokou úroveň. Je dobře hodnocena dokonce i v zahraničí. Svědčí o tom především úspěchy mnoha českých cukrářů, kteří se dokázali se svými produkty, znalostmi a zkušenostmi prosadit na prestižních zahraničních soutěžích. Zájem o naše zákusky a cukroví dokazují také zahraniční návštěvníci v České republice, kteří českou cukrařinu cíleně vyhledávají. Tradiční trubičky, větrníky a celkově všechny staročeské receptury jsou v našich cukrárnách vyhledávané a jdou na odbyt.
Muži mlsají více než ženy
Skladba české klientely cukráren je velmi pestrá. Mohlo by se ze zažitých stereotypů zdát, že „na sladké" jsou více ženy nebo děti a muži dávají přednost spíše zlatavému moku a kvalitně připraveným pochoutkám z masa. Ale opak je pravdou. Najde se velké množství mužů, kteří pravidelně zajdou do cukrárny na kvalitní zákusek nebo zmrzlinu. „Například k nám do cukrárny chodí poměrně velké množství mužů. Rozhodně nejde říci, že by jich bylo méně než žen a dětí", říká zkušená cukrářka Helena Kadaníková.
„A nejvíce oblíbený zákusek? Na odbyt jdou překvapivě nejvíce větrníky a trubičky. „O ty je opravdu největší zájem", dodává cukrářka.